Articol scris de Prof. Univ. Angela Elena Beju

Boabele de struguri contin apa (73%), zaharuri fermentabile, tartric liber, alti acizi organici, protide, hidrati de carbon, minerale (sodiu, potasiu, fosfor, fier, calciu etc) si vitaminele: A, B1, B2, C.

Au o actiune stimulatoare pentru sistemul nervos central, impiedica procesul de putrefactie in intestinul gros, impiedica intoxicarea limitand actiunea toxinelor in organism si favorizand eliminarea lor, stimuleaza eliminarea bilei in intestine, favorizeaza cresterea cantitatii de urina eliminata in timp, provoaca eliminarea din timp a acidului uric, favorizeaza digestia.

Sucul de struguri (mustul) este diuretic si laxativ. El este considerat un fel de lapte vegetal. Prin cantitatea de bor pe care o contine, mustul previne pierderile de calciu, ajutand la prevenirea osteoporozei sau a fragilitatii oaselor si stimuleaza activitatea creierului si starea de luciditate.

Trei paharele de must in fiecare zi (intre mese) detoxifica organismul.

In stari febrile, angine, stomatite, hemoptizii, se recomanda 3-4 pahare must proaspat pe zi.

Cura cu must incepe cu 0.5 l suc zilnic, baut in trei reprize inainte de mesele principale. Cantitatea poate creste treptat pana la 2 l pe zi (cu cat crestem cantitatea de must cu atat vom scadea aportul alimentelor obisnuite, ajungand chiar la dieta formata exclusiv din must).


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *