Efectele benefice ale mustului, reprezinta un subiect demn de analizat. Este stiut ca strugurii si mustul, in materie de nutritie si efecte, au o valoare alimentara ridicata. Un proverb spune „cine consuma struguri consuma soare condensat”. Un kg de struguri proaspeti furnizeaza organismului 700-1000 calorii, ceea ce echivaleaza cu valoarea energetica a 500-700 g carne de vita, 3-5 oua, 1 kg salam, 1,2 kg cartofi, 3,5 kg rosii etc. 

Strugurii au asupra organismului o actiune de re-confortare (energetica), de vitaminizare si mineralizare. Actiunea reconfortanta a strugurilor si a mustului se datoreaza continutului ridicat in zahar (glucoza si fructoza), cu mare valoare energetica, precum si in lecitina, substanta cu continut ridicat in fosfor.

Este interesant de cunoscut faptul ca zaharul din struguri se asimileaza foarte usor de catre organism, trecand direct in singe la scurt timp dupa ingerare. Asa se explica de ce un consum de struguri proaspeti sau de must are un efect reconfortant asupra organismelor obosite sau a celor slabite.

Actiunea de vitaminizare se datoreaza continutului in vitamine (A, B1, B2, B6, K, PP). Comparativ cu majoritatea alimentelor care se consuma fierte (deci cu o mare parte din vitamine distruse), strugurii se consuma in stare proaspata, pastrand integral vitaminele prezente in bob. 

Actiunea de mineralizare a organismului se datoreaza continutului boabelor si mustului in diferite substante minerale (potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu etc). Pentru a intelege necesitatea prezentei sarurilor minerale in organism, amintim ca sarurile de calciu si fosfor participa la formarea scheletului, cele de magneziu la formarea muschilor, iar cele de fier la formarea hemoglobinei din singe.

Valoarea terapeutica

Efectele benefice ale mustului si v aloarea medicala (terapeutica) este reprezentata de numeroasele efecte binefacatoare pe care le au strugurii si mustul asupra organismului uman, dintre care mai importante sunt:

  • efectul diuretic, se manifesta nu numai prin eliminarea unui volum mai mare de urina, ci si prin antrenarea, cu aceasta ocazie, a diferitelor substante daunatoare, cum sunt ureea, acidul uric, creatinina, clorura de sodiu (sarea) etc;
  • efectul stimulator asupra miscarilor intestinului, care duce la combaterea constipatiei(lenevirea intestinului);
  • efectul antidiareic – strugurii negri, consumati fara seminte, avind in pielita lor multe substante tanante, sunt astringenti si au un efect favorabil asupra persoanelor cu sensibilitate gastrica;
  • efectul stimulator al fortei de contractie a muschilor inimii;
  • micsorarea hipertensiunii arteriale si imbunatatirea functiei capilarelor sanguine;
  • diminuarea cantitatii de colesterol din organism ;
  • marirea poftei de mancare;
  • reducerea aciditatii stomacale.

Afectiunile pentru care se recomanda in mod special o cura de struguri

Bolile de rinichi (nefrita acuta, nefrita cronica, litiaza renala). Prin actiunea lor diuretica, strugurii micsoreaza azotemia (uremia), stimuleaza eliminarea sarurilor din corp si faciliteaza disparitia edemelor (umflaturilor)

Bolile cardiovasculare, favorizand indepartarea apei, micsorand in acest fel tensiunea arteriala si imbunatatind activitatea muschiului cardiac.

Bolile de ficat. Prin continutul lor mare in zaharuri usor absorbabile si in vitamine, strugurii si mustul maresc rezerva de glicogen din ficat si imbunatatesc starea functionala a acestuia; mai ales in bolile cronice;

Alte boli: tulburarile de nutritie, guta, unele stari alergice, bolile cailor respiratorii (laringite cronice si tuberculoase), rahitism, scrofuloza, anemie, reumatism, astenie etc. Prin actiunea ei terapeutica si reconfortanta asupra organismului, cura de struguri diminueaza efectele negative ale acestor boli.

Mai multe despre acest subiect gasiti si aici.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *