Strugurii de anul acesta sunt foarte dulci pentru ca asa se intampla in anii secetosi si, datorita caldurii excesive, cei care au rezistat, s-au copt mult mai devreme.

Profita de ocazie si fa o cura de struguri din productie proprie, romaneasca. Ii gasesti pe tarabele din piata, in gramezi uriase, albi, rosii sau negri.

Consumul de struguri proaspeti se recomanda persoanelor anemice, dar si fumatorilor inraiti, deoarece prin bogatia lor in substante nutritive pot neutraliza efectele tutunului. Studiile au aratat ca un consum regulat de struguri reduce riscul de bolicardiovasculare, cataracta, degenerare maculara, Alzheimer si anumite tipuri de cancer.

Sunt utili in constipatie si alte probleme digestive,colesterol crescut si oboseala cronica. Un strugure, tinut la temperatura camerei, mancat dimineata, ajuta digestia mai ceva ca ceaiul verde sau laxativele de la farmacie, „spala” organismul pe interior, tonifica si energizeaza.

Un strugure rosu sau negru, bine copt, contine multe vitamine si minerale, dar si mari cantitati de antioxidanti puternici care reduc pagubele provocate de radicalii liberi.

Astfel, strugurii au in compozitia lor proteine si grasimi vegetale, elemente precum glucoza, levuloza, tanini, flavone, saponine, acid citric si tartric, provitamina A, vitamine din grupul B, vitamina C si K, si minerale esentiale ca potasiul, calciul, fierul, fosforul, magneziul si seleniul.

Atat medicii, cat si nutritionistii recomanda cu precadere strugurii de culoare inchisa, rosii sau negri, sau un pahar de vin rosu, care pastreaza elementele din compozitia strugurelui, mai putin coaja si samburii.

Strugurii de culoare inchisa contin resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum. Resveratrolul este o substanta antitumorala care ncetineste cu pana 50% inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

Si strugurii albi contin resveratrol, e drept, in cantitate mult mai mica. Insa, indiferent de culoare, ca sa te bucuri de efectele lor benefice pentru sanatate trebuie sa consumi strugurii cu tot cu coaja si samburi.

Pentru ca au proprietati diuretice si depurative deosebite care ajuta la eliminarea retentiilor de apa, strugurii se recomanda, fara rezerve, in curele de slabire. Dar, in anii secetosi, cum este acesta pe care-l traversam, strugurii sunt foarte dulci, la fel si mustul, care poate contine chiar si 280 de grame de zahar la litru, si baut in cantitati mari ingrasa din cauza zaharului. Tot din acelasi motiv, foarte mult zahar, mustul nu se recomanda persoanelor care sufera de diabet.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *